Resimde Boya Çeşitleri

Bir resmin yapılabilmesi için en önemli araç gereçlerden bir tanesi Boyalardır. Bir resme canlılık veren renkli ve capcanlı resimler oluşmasını sağlayan kimyasal maddelerdir. Boyalar, çeşitli kıvamlarda olabilir. Renkli resimler oluşturabilmek için birçok boyama türü vardır.

Evet! merak ettiniz mi? Nelermiş bu boya çeşitleri kısaca bir bakalım.

Kuru Boya: Kurşun kalemlerin renkli hali diyebiliriz. Her renkte bu kalemlerden rahatlıkla bulabilirsiniz.

Pastel Boya: Bu boyalar genelde çubuk şekline benzer. Yağlı ve kuru şeklinde iki türü bulunur.

Sulu Boya: Su ile nemlendirerek kullanılır. Bu boyaların ayrı bir kutusu bulunur. Bu kutunun içerisinde nemlendirmek için su haznesi vardır. Bir fırça bu hazneye batırılarak nemlendirilir ve sonra boyaya bulandırılıp resim için kullanılır.

Şeker Boya: Sulu boya işlemi bittikten sonra boyanın üzerine şeker serpiştirilir. Böylece yüzeyde ilginç bir doku oluşturulur. Şeker bir boya değildir. Sadece güzel bir resim oluşturmak için kullanılır.

Gazlı Boya: Bu boya yapımında Anilin boya veya kimyasal boyaya amonyak kullanılır. Bu nedenle bu boyalar gaz etkisi taşır. Genellikler ağaç boyasında kullanılır.

Mürekkep Boyası(ekolin): Kullanışlı olan bir boyadır. Yağlı boya hissini insanlara verir

Zehirli Boyalar: Bu boyalar tekneleri boyamak için kullanılır. Zehirli olmasının nedeni deniz canlılarının teknenin alt kısmında tutunmasını engellemesidir.

Yağlı Boya: Kendine özel fırçalar ile yapılır. Boyalar üstünde kullanılabilir. Yağlı boyalar ile tuval veya kâğıt yüzeyine resim yaparak merak uyandıran çizimlerinizi oluşturabilirsiniz.

Guaj Boya: Su ile karışabilen (su bazlı) bir boya çeşididir. Çabuk kuruyan bir özelliğe sahip mat bir boyadır.

Cam Boyası: Cam yüzeyine çeşitli resimler, desenler yapmak için kullanılan bir boya çeşididir. Üretilen camların yüzeyinde hafif yağlı bir tabaka bulunur. Bu yüzeye diğer boyalar ile resim yapılırken camdaki resim veya desen tutmaz kısa süre içerisinde yüzeydeki boya dökülür.

Cam boyama yapmadan önce desen öncelikle rölyef boya ile çizilir. Rölyef boya, kuruduktan sonra boyama işlemine geçilir.

Parmak Boyası: Özellikle çocukların merak duyduğu ve çok sevdiği, eğlenceli bir boyama tekniğidir. Parmaklar boyalara batırılır ve çalışılacak alan bu şekilde boyanır. Çalışmanız bittikten sonra elinizde ki boyayı bol su ile kolayca çıkartabilirsiniz. Herhangi bir kimyasal veya sağlığa zararlı madde içermez. Ayrıca bu boya çeşidini evde de kendiniz yapabilirsiniz.

Mum Boyası: Mum süslemesi yapımında kullanılan pudra şeklinde olan boyadır. Mumun üretimi aşamasında mum sıcak ve sıvı hallerde içerisine istenilen renge göre toz atılarak mumun bütün kısımlarına  boya karıştırılır.

Mumun yanmasına bu boyanın herhangi bir etkisi yoktur. Bu boya maddesinin en küçük bir kısmı mumun rengini değiştirmeye yeterlidir.


Ebru Boyası: Direkt su dolu haznenin yüzeyine uygulanır. Su üzerine Fırça yardımı ile boyalara şekil verilir. Daha sonra bu haznenin içerisinde suyun üzerine bir kâğıt kapatılır. Resim buradan kâğıda yapışır. 

Kumaş Boyası: Farklı renklerde kullanılmak istenen kumaşlar için ya da rengi solmuş, eskimiş kumaşlar için kullanılan özel boyalardır. Bu boya çeşidi merak edilen boyalardan biri olup ısıya ve suya dayanıklı olarak üretilir. Kumaş boyalarının üç farklı türü mevcuttur. Sıvı boyalar, toz boyalar ve sprey boyalar şeklindedir.

Gıda Boyası: Üretilen gıdalar için kullanılır. Pasta yapımında, çeşitli tasarımlarda renk vermek için ya da yapılan yemek tabakları tasarımlarında hoş bir görüntü vermek için yine bu boyalara ihtiyaç duyulur. Bu katkı maddeleri ile üretilmiş gıdalar, güzel bir görüntü oluşturur. Müşterilerin tercih ettikleri yiyeceklerde ön sıralarda bulunur.

Tempera: Bu boya çeşidi en çok orta çağda kullanılmıştır. Daha sonra yağlı boya tekniğinin gelişimi ile kullanılmamaya başlanmıştır.

Yapılışı, madeni boyalara tutkallı bir su ilave edilerek karıştırılmasıyla elde edilir. Bu boya tekniği kuruyunca mat bir hal alır. Parlaklık elde etmek için üzerine ilave vernik sürülür.

Sprey Boya: Teneke kutularda basınçlı halde tutulan boyalardır.

Yüzey boyanmadan önce boya kutusu iyice çalkalanır, daha sonra püskürtülerek çeşitli çalışmalarda kullanılır. Sprey boya tekniği daha çok grafitti sanatında kullanılır.

Sokaklarda ara sıra bu sanata rastlarsınız. Çoğu insanlar duvardaki bu sanatsal çizimlerin nasıl yapıldığını hep merak eder.

Akrilik Boya: Bu boya su bazlı olan boya çeşidi olup daha çok yağlı boyaya benzer bir yapısı vardır. Çeşitli renkleri mevcut olup, uygun renkleri seçip, çizim çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Sizleri boya çeşitleri hakkında biraz da olsa bilgilendirdik. Evet kendinize şimdi uygun bir boya seçip hayal gücünüzü kullanıp özgürce renkli resimler çizebilirsiniz.

Renkler hayatınıza anlam katar.

                                                                                                                   


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir