Çizdiğimiz resimler için birçok çeşitli araç gereç bulunmaktadır. Çizim çalışmalarımızı daha profesyonel halde yapabilmemiz için çeşitli sayıda çizim için gerekli ekipmanları bulundurmamız gerekir. Sizlere resim çizmek için kullanılan ekipmanlar nelermiş biraz bunlardan bahsedeceğiz.
Çizim için gerekli ekipmanları sizlere daha anlaşılabilir şekilde anlatmak için ekipmanları belli gruplar altında ele aldık ve isterseniz bu ekipmanlara bir bakalım.
Resim Yapılan Yüzey Ekipmanları
Resim çizimi yapılacak yüzeylerin çeşitli türleri vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Tuval:
Üzerine resim yapılan kumaş parçasıdır. Genelde yağlı boya eserleri için bir şövale üzerinde çalışılır.
Çalışma Kağıdı veya Defteri:
Normal kağıtlardan farklı olarak üretilir. Beyaz görünümde bir tarafı pürüzlü ve çizgisizdir. Piyasada 70×100, 50×70, 35×50 cm ölçülerinde satışları yapılır.
Resim çizmek için kullanılan aletler
Seçilmiş uygun bir yüzeyde eser oluşturmak için çeşitli araçlara ihtiyacımız var. Bunlar da şu şekildedir.
Fırça:
Renk paletinde bulunan boyalara batırıp kullanılan ve iş bittikten sonra yıkanabilen ince ve kalın uçlu çeşitleri bulunan aletlerdir. Genellikle yağlı boya çalışmalarında kullanılır.
Kuru boya Kalemleri:
Kuru boya çizimlerini yaparken kullanılan resim ekipmanlarından biriside renkli kalemlerdir. Bildiğimiz normal kurşun kalem gibi renkli kurşunları bulunur.
Pastel Boyalar:
Bu boyaların muma benzer bir dokusu bulunur. Boya yapıldığı yere yağlı ve parlak bir görüntü bırakır. Üretilen bu pastel boyaların merak edici yanı ise her türlü yüzeyde tutunabilir olmasıdır. Çizim için en zorlanılan camlarda bile çizim yapabilirsiniz.
Suluboyalar:
Kuru halde boya katmanları olarak üretilir. Boyama yapılacağı zaman su ile etkileşime girmesi gerekir. Kendine özel kutusu ile gelir. İçerisinde boyaların bulunduğu ve su doldurulan bir bölümü bulunur. Fırça suya daha sonra da boya katmanına batırılarak boyama işlemi yapılır.
Gazlı Boyalar:
Resim yaparken boya ekipmanlarından biri olan bu boyaların ucu fırça uçları gibi lifli uç yapısına sahiptir. Boya ya da mürekkebi içerisindeki kendi haznesinde bulunduran kalemlerdir.
Karakalemler:
Karakalem çalışmalarında kullanılır. Çeşitli tonlarına göre ayrı ayrı kalemleri vardır. Bu kalemlerin türleri 2B, 3B şeklinde devam eder.
Kurşun Kalem:
Bir resim de kullanılan olmazsa olmazlardan olan çizim için gerekli ekipmanlardan birisidir. Taslak çizimlerini yaparken sık bir şekilde kullanılır.
Mürekkep Boyalar:
Bu boya, çeşitli renklendiriciler kullanılarak üretilir. Genelde akışkan bir maddedir.
Sprey Boyalar:
İçerisinde bulunan basınçlı boyayı ucundaki aparat ile püskürtür. Genellikle bu boyalar ile grafittiler yapılır.
Guvaj Boyalar:
Su yardımı ile inceltilerek kullanılır. Bu boyalar saydam değildir. Kat kat vurularak boyama işlemi gerçekleşir.
Kömür Kalemler:
Koyu renk resim çizimleri için kullanılan kömürden yapılan bir kalem çeşididir.
Düzenleme ve Geliştirme Araçları
Bitirmiş olduğumuz resmin üzerinde düzenlemeler yapmak ya da resmin daha dayanıklı olup uzun zamanlar kalmasını sağlamak için birtakım ekipmanlar bulunmaktadır. Bunlar ise aşağıdadır.
Silgiler:
Resim çizerken yapılan hataları düzeltmek veya değiştirmek için kullanılan bir araçtır. Çalışma yaparken istediğimiz bölümleri silmeye yarar. Silgi sağlıklı bir çizim yapmak için yumuşak halde olmalı ve iz bırakmayan türden olmalıdır. Silgi hamur ve kalem silgi olarak iki çeşittir.
İmza Kalemi:
Çalışmamızı tamamladık en son yapılacak bir dokunuş kaldı. O da kendimize özel imzamızı eserimiz ile birleştirmek. Bu kalemler normal kalemlerden farklı olarak özel üretilir. Ofislerde sıklıkla görebilirsiniz.
Render Kalemi
Genellikle kuru boya çizim işlemleri için beyaz kuru boyalar kullanılır. Çalışmada kuru boya ile boyanan yerlerin üzerinden bu kalem ile geçilerek daha parlak ve pürüzsüz bir görüntü elde edilir.
Kağıt Kalemler(Tortillon Stump):
Bitmiş bir çizimde yapılan karalamaları daha düzgün ve güzel görünmesini sağlamak için bu kağıt kalemler ile üzerinde gezinerek karalama ile boyanmış kısımları birbirlerine harmanlama işlemi yapılır. Böylece yapış olduğumuz eser daha pürüzsüz ve güzel görünür. Bu kalemler pres yapılmış kalemlerdir.
Koruyucu Sprey:
Resimlerinizi uzun zamanlar boyunca saklamanız için gerek duyulan önemli çizim ekipmanlarından birisidir. Çiziminiz bittikten sonra bu sprey resmin yüzeyine sıkılır. Fakat spreyleme işlemi yapıldıktan sonra resmin yüzeyinde silme işlemi ya da değişiklik yapmayın sakın yoksa tüm çalışmanız mahvolur.
Renk paleti:
Sıvı boyaları koyup boyama yaparken fırça yardımı ile batırılarak kullanılan bir araçtır.
İçerisinde boyaları koymak için ayrı ayrı küçük hazneleri bulunur.
Cetvel:
Çalışmada belirli tekniklerde daha düzgün şekiller oluşturmak için kılavuz alacağımız düz şekilde ölçü aletidir.
Pergel:
Bu araç merak edilen çok kullanışlı bir çizim aracıdır. Bir kenarı çember şeklini çizmeye yarar. Diğer kenarı ise kısa ve düz bölümleri ölçmek için kullanılır.
İletki:
Yuvarlak şekilleri çizmeye yarayan tam veya yarım dönebilen çemberlerdir.
Cuttlebug:
Yapıştırma tekniği ile resim çizmede kullanılan bir araçtır. Çizim yaparken deri veya kağıt gibi malzemeleri kesmek için kullanılır.
Boyama Bıçakları(Spatula):
Çalışmalarda düzleme işlemi için kullanılan bir araçtır. Tahta saplı olan düz ağızlı metal bir ekipman türüdür.
Resim Altlığı:
Resim çizilen kağıdın düzgün durması için kullanılan sert mukavva, kontra plak veya duralit gibi bir malzemedir. Çalışma altlıkları 70×100,50×70 ve de 35×50 cm gibi çeşitli boyutlarda bulunur.
Kıskaç:
Resim çizerken resim kağıdını resim altığına ya da başka bir alt yüzeye tutturmak için kullanılır. Çalışma esnasında kağıdının hareket etmesi engellenerek sabit durması sağlanır.
Gönye:
Genellikle teknik amaçlı çizimler yapmak için kullanılır. Bu çizim ekipmanı dik üçgen şeklindedir.
Vernik:
Resim çizimlerinde tuvali korumak için bozulmayı engellemek için kullanılan bir kimyasal sıvıdır. Resim çizimi bittikten sonra bu sıvı yüzeye uygulanır.
Varak:
Metal durumdaki tabakalara denir. Bu araç altın ya da gümüş renginde de olabilir.
Şövale:
Çizilen resim kağıdının sabitlendiği bir araçtır. Genel de tahta veya metal malzemeden yapılır. Bu araç da çizim için gerekli ekipmanlar arasındadır. Genellikle yağlı boya tablolarında kullanılır.
Linol:
Bu çizim ekipmanı da merak edilen resim ekipmanlarından birisidir. Linol içerisinde mürekkep, kazıma bıçakları ve levhanın bulunduğu sete verilen isimdir.
Gravür Araçları:
Çizilen resmin üzerinde oyma ve kazıma işlemleri yapmak için kullanılan çizim için gerekli ekipmanlardır.
Pistole:
Vektörel çizim çalışmalarında kullanılan bir ölçüdür. İşaretsiz cetveldir.
Airbrush:
Boya püskürtme aletidir. Kabının içerisine uygun boya konularak havalı bir boru aracılığıyla boyayı püskürtür.
Çizim Ekipmanlarının Bakım Araçları
Kalem Traş:
Kurşunkalem, kuru boya veya karakalemlerin uçlarını inceltmeye yarayan bir araçtır.
içindeki bıçağı sayesinde kalemlerin uçlarını düzeltir.
Kalem Zımparası:
Bu malzeme bizim bildiğimiz zımparalardır. İlginç bir şekilde birçok ressam kalemlerinin uçlarını sivriltirken kalem traş kullanmaz. Bunun yerine kalemlerinin kurşun kısımlarını zımparalayarak düzeltirler.
Maket Bıçağı:
Kalem kurşunlarını zımpara ile düzeltirken. Kalemin ahşap kısmını da maket bıçakları ile sivriltirler.
Hangi çizim ekipmanlarının hangi çalışmalar ve de teknikler için gerekli olduklarını biliyorsunuz. Çizim çalışmaları ile ilgili daha fazla araştırma yaparak bu ekipmanlarınızı çoğaltabilirsiniz. Daha fazla ekipmanınızın olması demek işlerinizi daha profesyonelce ve kolaylıkla yapmak demektir. E tabi bu durum sadece bununla da bitmez. Çizim ekipmanları ile çalışacağınız uygun bir ortam oluşturmalısınız. Uygun bir resim yapma ortamı oluşturmak için çizim yapmak için uygun bir ortam nasıl oluşturulur başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu sanat dalında kendinizi geliştirerek başarılara koşun. Merak duyduğunuz resim dalında tecrübe kazanmanız dileğiyle.
Bir yanıt yazın