Karakalem Çizim Teknikleri

Çizim denildiğinde hepimizin aklına renkli yapılmış o güzel merak edilen resimler geliyor. Fakat bu konumuzda renkler yok. Evet yanlış duymadınız renkler yok. Bugün resimde renkler kullanılmadan yapılan bir çizim tekniğinden bahsedeceğiz.

Bu tekniğimizin adı karakalem çizim teknikleri. Çoğumuzun okullarda da bir zamanlar kullandığı klasik karakalemler. Aslında bu kalemler hepimize standart şekilde görünse de çizim yaparken harikalar yaratıyorlar.

Çeşitli portre çizimleri, Manzara çizimleri, desen çizimleri, modelleme çizimleri gibi birçok çeşitli merak edilen resimler bu çizim tekniğiyle yapılabiliyor.

Karakalem çalışmaları realizm(gerçeklik) sonucunun en iz bırakan tekniği olmuştur. Birçok ressamın kendine göre tarzları olmasına rağmen en bilinir olanları karalama yoluyla yapılan tarama ve tonlamalardır.

Elbette bu çizim tekniğinin bir sinir bozucu tarafı da bütün elimize çok fazla leke bulaştırmasıdır. Kuruboya kalemleri de leke bırakıyor ama çok fazla elimize bulaşmıyor.

Karakalemlerin uçlarının kalınlık ölçülerine göre türleri vardır. Birçok çizime merak duyan ve ilgilenen kişi bunlardan çeşitli ölçülerde alır ve çizimlerinde tek bir kalem kullanmaz. Yani bir resim çizerken resimdeki açık bölüm için ince ve bazı bölümleri çizmek içinde kalın karakalem kullanır.

Karakalem çizim teknikleri için belirli kalem kalınlık ölçüleri aşağıdaki gibidir.

9B – 8B – 7B – 6B – 5B – 4B – 3B – 2B – B – HB – F – H – 2H – 3H – 4H – 5H – 6H – 7H – 8H – 9H

şeklinde ölçüleri vardır.

Bu ölçüler satın aldığınız kalemlerin üzerinde yazar. Yukarıda belirtildiği gibi sıralamaları vardır. H harfi sertlik durumunu belirtir. B harfi ise yumuşaklık olduğunu ifade eder. Harflerin yanındaki numaralar küçükten büyüğe doğru gittikçe kalemlerin yumuşaklık durumu ve sertlik durumu artar. Bu ölçüleri uygulayacağınız karakalem çizim tekniklerine göre seçip koyudan açığa doğru giden tonlamaları resimde uygun bir şekilde yapabilirsiniz.

Çizim yapmak için elbette uygun bir yüzey seçimi de önemlidir. Karakalem çalışmalarını temel olarak kağıt yüzeyine yapmalısınız. Karakalem çizimlerinde kullanılan teknikler için doğru kağıt seçimi de çok önemlidir. Kağıtların kalitesi dokusuna ve gramajına göre değişir. Çizilecek şekle göre uygun kağıt seçimi yapmalısınız. Çok ince olan ve yüzeyinde kömürü tutamayan kağıtları seçmeniz pek doğru olmaz.

Karakalem çizimleri yaparken silgi seçimlerinde daha çok yumuşak olan hamur silgiler kullanılır. Hamur silgileri istediğiniz şekle getirerek daha detaylı bölümleri silebilirsiniz.

Bir de bunların yanında füzen ve grafit araçları vardır. Bunlarda karakalem çizim tekniklerinde kullanılmaktadır.

Füzen:

Söğüt ağacının dallarından yapılır. Bu dallara ısı verilerek kömürleşmesi sağlanır. Bu malzeme ile daha fazla koyu lekeler oluşturup dağıtabilirsiniz. Bu malzeme ile çalışmalarınızda kullanırken daha dikkatli olmalısınız. Her yere çok çabuk bulaşır.

Grafit:

Bu kalem çeşidi, tamamen kömür kısmından oluşturularak kalem şeklinde üretilir. Diğer kalemlerden farklı olarak kömürün dış kısmında ahşap gövdesi yerine plastik kaplama yapılır. Karakalemler gibi numaraları bulunur. Diğer kalemlerden daha ağırdır ve fazla kalın çizgiler oluşturulabilirsiniz. Yüzeyde geniş bölümler boyanabilir.

Renksiz çizimlere öğrendiğiniz bilgiler sayesinde başlangıç olarak benzer konular üzerine çalışmalarınızı yoğunlaştırmanızı tavsiye ederim. En basit egzersiz olarak alt alta düz çizgiler çizebilirsiniz. Bunu kalemlerle her seferinde koyuluğunu arttırarak çizgileri alt alta çizebilirsiniz. Aradaki koyuluk farkını rahatlıkla görebileceksiniz.

İlk çalışmalarınızı yaparken taslak çizimleri yapın daha sonra mesela basit olarak masaya bir bardak koyup bunun resmini karakalemler ile çizebilirsiniz. Daha sonra ışıklandırma ve gölgelendirme aşamasına geçebilirsiniz. Kalemlerinizi buna göre uygun olarak seçip ışık olan yerlerden koyu yerlere doğru kalem koyuluklarını arttırabilirsiniz.

Resim çizmek için karakalem ile yaptığınız çizilen bölgelerin dağılmaması ve resminizin kirlenmemesi için bileğinizin altına temiz bir kağıt koyun.

Karakalem çizim tekniklerinde kalemi ne çok sıkı ne de çok hafif tutmak doğru değildir. Çalışmalarınızda ışık ve gölgelendirme işlemleri önemlidir. Bunlar çok iyi öğrenilmeli ve uyumlulukları sağlanmalıdır. Aynı şekilde kontür çalışmalarına dikkat edilmelidir. Peki kontür nedir?

Kontur:

Bir resimde bir nesneyi daha belirgin halde gösteren ve resmin dış hatlarını çizgileyen kanar çizgileridir.

Karakalem çizim teknikleri hakkında merak edip daha fazla araştırma yaparak karakalem çizimlerinin en son nasıl render işlemi yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Bir sonraki makalemizde Vıncent Van Gogh Kimdir onu anlatacağız. İncelemek için bağlantımızdan bakabilirsiniz.

Başarılı Çizimler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir